- Introductie
- Groene Zorg Alliantie
- Green Teams
- Eerstelijnszorg
- Manifest van Medici
- Passende Zorg
- Alle documenten
Documenten
Overig
-
Commissies van de Groene Zorg Alliantie, 2022, MPZ
De alliantie vormt een krachtige, uniforme stem over duurzame zorg richting overheden, bestuurders en andere zorgprofessionals. Dit document beschrijft de deelnemers.
-
Het Manifest van medici voor een Gezonde Aarde, 2020, MPZ et al.
Ondertekenaars van dit manifest roepen bestuurders en collega-zorgprofessionals in de sector op om aandacht te schenken aan het verduurzamen van hun ziekenhuis, zorginstelling of praktijk.
Praktijkvoorbeelden
-
Medicatie op maat - futureproof, 2019, MVO NL
In Nederland wordt per jaar 100 miljoen euro aan goede medicatie weg gegooid. Dit is zonde van het geld maar ook de natuur en ons drinkwater hebben er onder te lijden. Met een andere manier van medicatiecontrole en een accuraat voorraadsysteem kan medicatie precies op maat geleverd worden aan patiënten.
Onderzoek
-
Beleidsvisie, 2022, Groene Zorg Alliantie
Dit document beschrijft de missie, visie, structuur en doelstellingen van de Groene Zorg Alliantie.
-
Lancet Countdown - samenvatting voor beleidsmakers, 2018, P.J. Blankestijn et al.
Deze samenvatting hoort bij het hoofdrapport: Lancet Countdown 2018 en beschrijft de implicaties van de link tussen gezondheid en klimaatverandering op (overheid)beleid. Opgesteld in samenwerking met de V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland)
-
Handvatten Planetary Health in Medisch Onderwijs, 2021, IFMSA-NL
Opgezet voor medische opleidingen of individuele gezondheidsprofessionals die planetary health willen integreren in het onderwijs dat zij aan (toekomstig) gezondheidsprofessionals bieden.
-
Medische gassen in ziekenhuizen, 2012, FMT Gezondheidszorg
Dit artikel beschrijft de eigenschappen en het toepassingsgebied van de meest voorkomende medische gassen, inclusief geldende normen en wetgeving.
-
Green Paper, 2021, Werkgroep Zorg 2025
Visiedocument van Werkgroep Zorg 2025. Een urgente oproep van jonge zorgprofessionals voor Groene Zorg.
-
Onderzoeksrapport Duurzaamheid, 2021, De Geneeskundestudent
De kijk van geneeskundestudenten op klimaatverandering en op verduurzaming van de zorg. Een onderzoeksrapport van de jaarlijkse enquête van De Geneeskundestudent 2020-2021.
-
Beter Laten Aanbevelingen, 2021, Radboudumc IQ healthcare en V&VN
Een ‘beter laten’ aanbeveling is een aanbeveling die een verpleegkundige handeling afraadt of aanraadt er terughoudend mee te zijn. In totaal zijn er 66 aanbevelingen op basis van screening van 125 richtlijnen en kwaliteitsstandaarden van de afgelopen 5 jaar. Gecategoriseerd per verpleegkundige afdeling.
Verslag & Presentaties
-
Passende zorg als volgende stap, 2022, Prof. dr. Jan Kremer
Slides bij de presentatie van Jan Kremer, gynaecoloog Radboud UMC en werkzaam bij RVS, OLVG en Zorginstituut. Over de principes van Passende Zorg.
Hulpmiddelen
-
Handboek De Groene SEH, 2024, De Groene SEH | EVZ | Stimular
Dit handboek is ontwikkeld door De Groene SEH, een samenwerking van de NVSHA en de V&VN Spoedeisende Hulp. Zij staan voor de bevordering en borging van de kwaliteit van de Spoedeisende Geneeskunde. Duurzamere zorg draagt bij aan een betere kwaliteit van het milieu en de leefomgeving van onze patiënten en heeft dus een positieve invloed op de gezondheid van hun patiënten.
-
Inspiratiegids Verspil geen Pil, 2022, Coalitie Duurzame Farmacie
Inspiratiegids voor het duurzaam produceren, distribueren en inzetten van geneesmiddelen. Tips en voorbeelden voor alle ketenpartners in de farmacie (o.a. voor ziekenhuisapotheker, voorschrijver, verpleegkundige, verzekeraar en overheid).
-
Inspiratiegids Op weg naar een Duurzame Farmacieketen, 2020, B. van Soest et al.
Deze gids heeft als doel de zorgsector te inspireren én motiveren door actuele ontwikkelingen op het gebied van farmacie en praktijkvoorbeelden te laten zien om zelf mee aan de slag te gaan.
-
Infographic Beter Later: Fixeren, 2021, Radboudumc IQ healthcare en V&VN
Duurzame tip voor zorgprofessionals: Vermijd vrijheidsbeperkende interventies (VBI). Dit scheelt tijd, geld en leed voor de patiënt.
-
Groen Groener Groenst, 2021, De Jonge Specialist
Handreiking voor a(n)ios die de zorg willen verduurzamen. Praktische handvatten en veel informatie volgens de vier pijlers van de Green Deal Zorg 2.0.
-
Infographic Beter Later: Wondzorg, 2021, Radboudumc IQ healthcare en V&VN
Duurzame tip voor zorgprofessionals: Reinig en bedek geen primair gesloten wonden. Dit draagt niet bij aan wondgenezing, voorkomt geen infecties en scheelt tijd, geld en grondstoffen.
-
Groene Patiëntfolder, 2021, de Klimaatdokter
Voor klimaatbewuste patiënten, die graag de voetafdruk van hun zorg willen verkleinen. Maar ook voor artsen, die hun patiënten willen informeren over het maken van duurzame keuzes.
-
Keuzehulpen Green Team, 2022, PHEG LUMC
Keuzehulpengids: cadeaus, dienstreizen, lunch, een woonwerkverkeer. Inclusief links.
-
Toolkit Studenten en Duurzame Zorg, 2021, IMFSA NL
Deze toolkit bespreekt waar verduurzaming in de zorg plaats kan vinden en geeft een lijst met contactgegevens van de personen die duurzaamheidsbeleid coördineren bij verschillende zorginstellingen en gezondheidsgerelateerde organisaties.. Tot slot worden tips gegeven voor het opzetten van een Green Team.
-
E-book De Groene Huisartsenpraktijk, 2021, LHV NHG Stimular
Dit e-boek biedt handvatten aan de huisarts die zijn of haar praktijkgebouw, inrichting, praktijkvoering en consultvoering wil verduurzamen.
-
Infographic Beter Later: Katheters, 2021, Radboudumc IQ healthcare en V&VN
Duurzame tip voor zorgprofessionals: Plaats geen onnodige kathethers. Onterechte katheters leiden tot een (onnodige) blaasontsteking. Besparen op katheteriseren scheelt tijd, geld en grondstoffen.
-
Beter Laten Aanbevelingen, 2021, Radboudumc IQ healthcare en V&VN
Een ‘beter laten’ aanbeveling is een aanbeveling die een verpleegkundige handeling afraadt of aanraadt er terughoudend mee te zijn. In totaal zijn er 66 aanbevelingen op basis van screening van 125 richtlijnen en kwaliteitsstandaarden van de afgelopen 5 jaar. Gecategoriseerd per verpleegkundige afdeling.